Lär dig sticka

Att sticka är både roligt och avkopplande. Det kan kännas svårt i början men ha lite tålamod så kommer det snart bli lättare. Med stickning kan du göra allt möjligt kul och det finns massor av beskrivningar och tutorials att hitta på nätet. Här går vi igenom grunderna för att du snabbt ska komma igång.

Kom igång!

  1. Välj ett garn. (Gärna ullgarn)
  2. Välj stickor som är lagom tjocka. (Det står ofta på garnetiketten.)
  3. Lägg upp 15 maskor på ena stickan.
  4. Börja sticka räta maskor.
  5. Vänd på stickningen och sticka tillbaka.
  6. Sticka totalt 15 varv.
  7. Avsluta genom att maska av.

Nu har du gjort din första stickning! Den kan du t.ex. använda som ett koppunderlägg.


Lägga upp maskor

Börja med att lägga upp maskor på ena stickan. Hur många maskor du behöver beror på hur brett du vill sticka. I de flesta beskrivningar står det hur många maskor du ska ha.

Lägga upp maskor för högerhänta
Lägga upp maskor för vänsterhänta
Hur mycket garn behövs när man lägger upp maskor?

Sticka räta maskor

Räta maskor är de lättaste att sticka. Om man stickar enbart räta maskor får man något som kallas för rätstickning. Den har en lite ”ruggig” och grov yta och passar bra för det mesta, t.ex. halsdukar och pannband. Börja lära dig räta maskor innan du går vidare med aviga maskor.

Räta maskor för högerhänta
Räta maskor för vänsterhänta
Sticka rätstickning

Sticka aviga maskor

Aviga maskor är lite svårare än räta maskor. Om du stickar räta maskor på vartannat varv och aviga maskor på vartannat varv får du en slät yta till skillnad från rätstickningens lite grövre yta. Detta kallas för slätstickning. Slätstickning får kanterna på arbetet att böja sig in mot avigsidan vilket gör att den inte passar så bra till arbetet som behöver vara platta, t.ex. halsdukar. Däremot går det bra att använda till sånt som ska vara runda, t.ex. handledsvärmare, figurer eller tröjor.

Aviga maskor för högerhänta
Aviga maskor för vänsterhänta
Sticka slätstickning

Avsluta så här

Maska av din stickning

Komma vidare

Nu när du lärt dig grunderna i stickning kan du börja skapa dina egna alster. Designa själv eller följ en beskrivning på nätet eller i en stickbok. Om du går in på fliken Inspireras här på hemsidan så hittar du några bra beskrivningar. Det finns också tusentals gratis stick- och virkmönster på hemsidan garnstudio.com. När du följer en beskrivning kan du ibland stöta på lite konstiga förkortningar. Här är översättningen på de vanligaste:

m = maska
v = varv
rm = rät maska
am = avig maska